RSS

Bułeczki z pieczarkami

07 mar

Puszyste bułeczki drożdżowe faszerowane pieczarkami z cebulką. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Według lekko zmodyfikowanego przepisu ze strony Moje Wypieki.

CIASTO:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 szkl. letniego mleka (1 szkl. = 250 ml)
  • 0,5 szkl. letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży

FARSZ:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • sól
  • pieprz

* jajko + łyżka mleka (lub wody) do posmarowania bułeczek

Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru w wodzie zmieszanej z mlekiem. Przykryć ściereczką lub papierowym ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut, aż drożdże zaczną rosnąć.

W tym czasie odmierzyć 0,5 kg mąki i wsypać do plastikowej miski. Dodać sól, wymieszać.

Wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać łyżką. Wlać roztrzepane jajko i olej. Wyrobić ręką lub hakami do ciasta. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, przyprószyć mąką i zostawić w przykrytej ścierką misce. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godzine.

Przygotować farsz: obrać cebule,  pokroić w kostkę. zeszklić na oleju. Dodać obrane i pokrojone w duże kawałki (lub plasterki) pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Obsmażać bez przykrycia. Część powstałego na pateli soku można delikatnie odlać, pozostały powinien odparować. Wystudzić.

Kiedy ciasto wyrośnie, dwukrotnie zwiększajac swoją objętość, należy podzielić je na 11 równych części. Każdą lekko rozwałkować na kształt koła. Nakładać farsz i starannie zlepiać bułeczki jak pierogi, zawijając jednak rogi do środka.

Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kłaść łączeniem do dołu. Zachować niewielkie odstępy (jak na zdjęciu). Posmarować je jajkiem roztrzepanym z łyżką wody (będą bardziej połyskliwe- jak na pierwszym zdjęciu) lub mleka (bardziej matowe).

Rozgrzać piekarnik do najniższej temperatury ( u mnie jest to 50 st.C) i wstawić bułeczki do napuszenia. Po około 20- 30 minutach podkręcić temperaturę do 190 st.C i piec kolejne 20 minut, na termoobiegu.

Według nas najsmaczniejsze są ciepłe (nie gorące!).

Smacznego! :)

*** Przypominam o możliwości zamieszczenia zdjęć Waszych wypieków w galerii na blogu. Więcej informacji tutaj.

About these ads
 
1 komentarz

Posted by w dniu Marzec 7, 2012 w Bułki niesłodkie

 

Tagi: , , , , ,

One response to “Bułeczki z pieczarkami

  1. pysznapasja

    Marzec 7, 2012 at 10:58 pm

    P. marudzi żebym przypomniała że on wystąpił “od kuchni” tylko gościnnie i bloga nadal prowadzę sama ;). No cóż… chyba nadal pewniej czuje się jako degustator ;)

     

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 56 other followers

%d bloggers like this: