RSS

Galaretkowe ptasie mleczko

16 mar

Za kilka dni będziemy już w Polsce. Niedawno zaczęliśmy więc okres pożegnań i przedwyjazdowych spotkań. Na dzisiejszy wieczór upiekliśmy piaskową babkę cytrynową. Ale o niej w następnym poście :).

A teraz łatwy i lekki deser, który przygotowałam ostatnio dla naszych wczorajszych gości, dwójki przyjaciół z Węgier: galaretkowe ptasie mleczko :).

Zniknęło w zaskakującym tempie ;).

Podstawowy przepis na ten deser podpatrzyłam na stronie 2 smaki.

Zasadniczo wystarczy:

  • duży, przynajmniej półlitrowy, jogurt naturalny
  • i kilka galaretek różnych kolorów.
Każdą z galaretek należy rozpuścić w 250ml gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Do jednej z galaretek dodać 125ml (pół szklanki) jogurtu naturalnego i zmiksować. Kolorową masę wylać na blachę do pieczenia lub do dużego płaskiego naczynia i odstawić do lodówki. Gdy stężeje, wylać na nią kolejną warstę masy przygotowanej w ten sam sposób. Itd.
Kiedy wszystkie warstwy stężeją, pokroić ptasie mleczko w dowolny sposób.
Ja miałam galaretki tylko w jednym kolorze, ale za to dwa smaki jogurtu ;). Wybrałam więc 2 galaretki truskawkowe, a trzecią – kakaową – szybko zrobiłam sama: w 250ml wrzątku rozpuściłam 2 łyżeczki żelatyny spożywczej, 3 łyżeczki kakao i 3 łyżeczki cukru. Kakao dość różni się w zależnosci od producenta, więc można delikatnie zmienić ilość cukru i kakao- galaretka powinna być słodka i intensywnie kakaowa.
Do galaretek truskawkowych dodałam jogurt truskawkowy, do kakaowej- naturalny. Całość wylałam do naczynia żaroodpornego wielkosci około 35 x 25 cm i pokroiłam w prostokąty podobne rozmiarami do kostek „sklepowego” ptasiego mleczka.
Smacznego! :)
*** Przypominam o możliwości zamieszczenia zdjęć Waszych deserów w galerii na blogu. Więcej informacji tutaj.
About these ads
 
4 komentarzy

Posted by w dniu Marzec 16, 2012 w Desery, Desery na zimno

 

Tagi: , , , , , , , ,

4 responses to “Galaretkowe ptasie mleczko

  1. Jola

    Marzec 17, 2012 at 6:59 am

    robię podobnie, tylko część warstw cienkich z samej galaretki przeplatanej z galaretką z jogurtem. Pycha.

     
  2. Kura Domowa

    Marzec 17, 2012 at 10:34 am

    Jakie one piękne! Warstwy równiuteńkie i idealnie pokrojone. Super!

     
    • pysznapasja

      Marzec 17, 2012 at 10:43 am

      @Jola: na pomysł z samą galaretką nie wpadłam :) może następnym razem. Moja mama robi podobne ptasie mleczko z serkami zamiast jogurtu i dodaje jeszcze wartwę „czekolady”- z przepisu podobnego jak na polewy do ciast :).

      @Kura Domowa: dziękuję! :) to ptasie mleczko bardzo łatwo się kroi :)

       
  3. bea

    Marzec 26, 2012 at 10:15 am

    Przepyszne, lekkie i nie za słodkie :)
    Dzieki za wspaniały przepis :)

     

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 60 obserwujących.

%d bloggers like this: