RSS

Cytrynowa babka piaskowa

18 mar


Prosta i tania tradycyjna babka piaskowa z cytrynowym lukrem.

Przepis pochodzi ze strony „Gutuję, bo lubię”.

Składniki:

  • 200g mąki ziemniaczanej
  • 100g maki pszennej
  • 175g miękkiego masła
  • 175g cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny

Masło zmiksować z cukrem. Nadal miksując, dodawać po jednym żółtku. Wsypać startą skórkę z cytryny* i wlać sok. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do miski z masą. Wymieszać łyżką, a następnie zmiksowąć mikserem na najmniejszych obrotach. Dodać ubitą na sztywną pianę z białek. Delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia – małej tortownicy lub keksówki.

Piec około 40 minut w temperaturze 160 st.C, na termoobiegu.

*Trzeba pamiętać aby zetrzeć wyłącznie żółtą skórkę, bo biała część jest gorzka.

Ciasto można polać lukrem cytrynowym z:

  • 200g cukru pudru
  • soku z małej cytryny
  • łyżki gorącej wody.

Smacznego! :)

*** Przypominam o możliwości zamieszczenia zdjęć Waszych wypieków w galerii na blogu. Więcej informacji tutaj.

About these ads
 
2 komentarzy

Posted by w dniu Marzec 18, 2012 w Ciasta, na Wielkanoc, Wielkanoc

 

Tagi: , , , ,

2 responses to “Cytrynowa babka piaskowa

  1. I.

    Styczeń 24, 2014 at 10:38 am

    Śliczna baka, niestety z paskowa nie ma nic wspólnego. To jest zwykła babka ucierana.
    Piaskową piecze się zupełnie inaczej, a jej nazwa pochochodzi od struktury ciasta po upieczeniu. Babka piaskowa jest bardzo delikatna i krucha – jak babka z piasku.

     
    • pysznapasja

      Styczeń 24, 2014 at 4:00 pm

      Jak w takim razie piecze się babkę piaskową? Bo według mnie ta jest piaskowa – dzięki dodatkowi sporej ilości mąki ziemniaczanej staje się delikatna i lekko sypka.

       

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 60 other followers

%d bloggers like this: