RSS

Jajka faszerowane pieczarkami

04 maj

Pyszne wiosenne danie bezmięsne!  Łatwe w przygotowaniu i zachęcająco kolorowe :).

Porcja dla 4-5 osób:

  • 10 jajek
  • 30 dag pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • 3 łyżki stołowe majonezu
  • pęczek świeżej pietruszki (ja z braku świeżej dałam mrożoną)
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • sól, pieprz

Do dekoracji: 2 łyżki majonezu, liście sałaty, papryka konserwowa, szczypiorek.

Jaja ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić na pół, wyjąć żółtka. Rozetrzeć je widelcem.

Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju. Dosypać obrane i drobno pokrojonene pieczarki. Smażyć do odparowania wody.

Do miski z żółtkami dodać wsypać pietruszkę i przyprawy. A następnie również wystudzone pieczarki z cebulką. Doprawić majonezem. Wszystko dobrze wymieszać i faszerować masą białka. Układać je na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty.

Na każdym jajku zrobić ‚ciapkę’ majonezem , ułożyć na niej małe kawałki papryki i posypać szczypiorkiem.

Smacznego! :)

*** Przypominam o możliwości zamieszczenia zdjęć Waszych dań w galerii na blogu. Więcej informacji tutaj.

About these ads
 
11 komentarzy

Posted by w dniu Maj 4, 2012 w Przekąski, Wielkanoc

 

Tagi: , , , , ,

11 responses to “Jajka faszerowane pieczarkami

  1. pysznapasja

    Marzec 29, 2013 at 10:22 pm

    Kochani!
    Ten przepis odnotował dziś 3,5 tysiąca wyświetleń. A wczoraj było podobnie. Czekam więc na liczne komentarze po Świetach! ;)
    Pozdrawiam serdecznie, Edyta

     
  2. Krystian Lucas Markowski

    Marzec 31, 2013 at 8:02 am

    mniam bardzo dobre własnie robia…pozdrawiam wesolych i smacznych jajek

     
  3. zuza

    Listopad 6, 2013 at 4:00 pm

    wyglada super:) a gdzie musztarda?

     
  4. Kasiatarot

    Grudzień 23, 2013 at 4:33 pm

    skonczyła mi sie pietrszuszka ,mam tylko koperek,ale nie wiem czy nie popsuje smaku?

     
    • pysznapasja

      Grudzień 23, 2013 at 4:36 pm

      odradzałabym; już lepiej pominąć pietruszkę, albo dać trochę szczypiorku jeśli masz

       
  5. Kasiatarot

    Grudzień 23, 2013 at 5:00 pm

    dobrze dziekuje tak zrobie:-)wesołych swiąt

     
    • pysznapasja

      Grudzień 23, 2013 at 5:05 pm

      dziękuję i wzajemnie :) lecę smażyć naleśniki na krokiety!

       
  6. AnsiaM

    Grudzień 31, 2013 at 8:27 am

    Świetne, robią furrorę za moim stole, dziś je znów robię na imprezę sylwestrową.

     
    • pysznapasja

      Grudzień 31, 2013 at 2:57 pm

      Dziękuję :))) Też chciałam zrobić, ale mój P. uparł się że jajka nie pasują do alkoholu ;)
      Udanej zabawy! :) / Edyta

       
  7. Twoje Wiadomości

    Maj 20, 2014 at 10:44 am

    Świetny blog. Szkoda że rzadko spotyka się takich stron w internecie.
    Zapisuję stronę do ulubionych, oby tak dalej! :)

     

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 59 other followers

%d bloggers like this: