RSS

Kotleciki drobiowe z pietruszką

23 sie

Pomysł na szybki i smaczny obiad: kotleciki z piersi kurczka z natką pietruszki. A dla tych nie martwiących się o linię: dodatkowo z żółtym serem.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka (ok 0,5 kg)
  • 1 łyżka stołowa mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz, sól
  • 2 jajka
  • *** dodatkowo: 2 łyżki majonezu i 80 g startego żółtego sera

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Dodać 2 jajka (oraz majonez i ser), posiekaną natkę pietruszki, obie mąki. Przyprawić, wymieszać. Nakładać cienkie kotleciki na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć do zarumienienia.

Smacznego! :)

*** Przypominam o możliwości zamieszczenia zdjęć Waszych dań w galerii na blogu. Więcej informacji tutaj.

About these ads
 
12 komentarzy

Posted by w dniu Sierpień 23, 2012 w Dania obiadowe

 

Tagi: , , , ,

12 responses to “Kotleciki drobiowe z pietruszką

  1. Kura Domowa

    Sierpień 27, 2012 at 10:10 am

    Uwielbiam takie kotleciki. Robię je bez majonezu, ale często dodaję kukurydzę z puszki, bo dzieci uwielbiają.

     
  2. maria

    Czerwiec 17, 2013 at 12:58 pm

    rewelacja! dawno nie jadłam czegoś tak pysznego z piersi kurczaka. poproszę więcej takich przepisów!

     
  3. mojamalakuchnia.wordpress.com

    Czerwiec 17, 2013 at 7:00 pm

    Wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam!

     
  4. marzenaaa

    Marzec 22, 2014 at 9:05 am

    ten ser ma byc starty czy w kostkach czy jak?

     
    • pysznapasja

      Marzec 22, 2014 at 12:36 pm

      odpowiedź masz w przepisie: 80g startego żółtego sera :)

       
  5. Mama w kuchni :)

    Marzec 22, 2014 at 11:57 am

    Wykorzystałam przepis i.. Pyszne wyszły!! Moja dwulatka zjadła aż dwa!

     
    • pysznapasja

      Marzec 22, 2014 at 12:37 pm

      I to jest komplement! Maluchy najlepiej oceniają :). Pozdrawiam serdecznie, Edyta

       
  6. viki

    Marzec 27, 2014 at 10:28 am

    ja zrobiłam wersję z serem imajonezem i wszystko się rozwaliło,polecam dodać jajka zamiast majonezu,a tak to przepis bardzo fajny

     
    • pysznapasja

      Marzec 27, 2014 at 10:37 am

      Dziękuję za komentarz Viki :). Szkoda mi że nie do końca wyszło Ci tak jak miało być. Ja z majonezem robiłam raz i było ok – kotleciki wyszły nieco mniej “ścisłe” ale trzymały się. Ale skoro i Tobie i mojej przyjaciółce się rozwalały to zmodyfikuję w przepisie i w wersji z serem i majonezem również zostawię jajka.

       
    • Janusz Sobiecki

      Marzec 27, 2014 at 11:02 pm

      Jajka są w przepisie ;)

       
      • pysznapasja

        Marzec 27, 2014 at 11:13 pm

        Bo już go zmieniłam ;) od razu po napisaniu komentarza

         
  7. ewelina

    Kwiecień 5, 2014 at 2:34 pm

    ja też dzisiaj zrobiłam, wyszły rewelacyjnie, nic się nie rozpadało, czyli proporcje idealne…. są przepyszne :) Pozdrawiam!

     

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 56 other followers

%d bloggers like this: