RSS

Ciasto z (mrożonymi) truskawkami i kruszonką

18 wrz

Na dobranoc, zeby miało się Wam co śnić ;). Pyszne ciasto ucierane z mrożonymi truskawkami i kruszonką. Z przepisu Dorotuś. Określane przez nią jako ‚najlepsze’.
Faktycznie jest świetne: miękkie, z dużą ilością owoców. Takie domowe. I pięknie pachnie: cała spiżarka – gdzie stygło – przeszła nam zapachem truskawek :).

Składniki (na formę o wymiarach 24 x 31 cm):

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 160 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej + ok 2 łyżek do obsypania owoców
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600-700 g owoców świeżych lub mrożonych*

Kruszonka:

  • 100 g schłodzonego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru

*Jeżeli są to owoce mrożone nie należy ich rozmrażać, jeżeli świeże: dobrze przekroić większe sztuki na pół.

Ciasto: Masło zmiksować na puszystą masę. Nadal ubijając dodawać kolejno: cukier, szczyptę soli, 4 jajka – jedno po drugim. Wyłączyć mikser, w drugim naczyniu wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wsypać suche składniki do miski z masą, wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto do formy wyściełanej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką. Ułożyć obtoczone w mące ziemniaczanej owoce. Posypać ciasto kruszonką.

Kruszonka: składniki kruszonki włożyć do miski, rozetrzeć rękoma na kruszonkę. Nie rozcierać zbyt długo aby zbytnio się nie zlepiły.

Ciasto piec w temperaturze 180 st. C, na termoobiegu. Ze świeżymi owocami – około 45 minut, z mrożonymi 60-70 minut, na ostatnie minuty włączając opiekanie od góry.

Smacznego! :)

*** Przypominam o możliwości zamieszczenia zdjęć Waszych wypieków w galerii na blogu. Więcej informacji tutaj.

About these ads
 
8 komentarzy

Posted by w dniu Wrzesień 18, 2012 w Ciasta, Ciasta z owocami

 

Tagi: , , , ,

8 responses to “Ciasto z (mrożonymi) truskawkami i kruszonką

  1. imprezy dla dzieci Poznań

    Październik 22, 2012 at 9:58 am

    uwielbiam truskawki, ach jak to przepysznie wygląda mmm szkoda, że truskawki są o tej porze strasznie drogie

     
  2. Karolina

    Luty 15, 2013 at 12:31 pm

    Ciasto jest przepyszne. Wykorzystałam je na wczorajsze Walentynki i równiez opublikowałam na swoim skromnym blogu polecając gorąco! Do tego Przepis na kruszonkę I klasa, po raz pierwszy mi wyszła! POZDRAWIAM

     
    • pysznapasja

      Luty 15, 2013 at 3:09 pm

      O! Widzę blog – „świeżynka” ;). Fajnie, będę zaglądać.
      Super, że ciasto tak posmakowało, zwłaszcza upieczone specjalnie na Walentynki. A z jakimi truskawkami robiłaś: mrożonymi czy świeżymi?
      Pozdrawiam! Edyta

       
  3. Ola

    Marzec 15, 2013 at 2:40 pm

    czy zamiast 200g mąki pszennej mogę dać,240 ? bo niestety nie posiadać mąki ziemnaczanej .

     
    • pysznapasja

      Marzec 15, 2013 at 6:03 pm

      Myślę, że możesz. Chociaż przydałaby się ta mąka również do obsypania owoców – żeby nie opadały na dno.

       
  4. Milena

    Kwiecień 23, 2013 at 12:40 pm

    Czy masło musi być miękkie tzn.mieć temperaturę pokojową??

     
  5. Patrycja

    Wrzesień 16, 2013 at 1:41 pm

    Ciasto wyszło bardzo dobre, dziękuję za przepis i polecam.

     

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 59 other followers

%d bloggers like this: