RSS

Puszyste ciasto z jabłkami

08 paź

W pochmurny jesienny poniedziałek zapraszam na coś pysznego: puszyste ciasto z jabłkami, lekko przyprószone cynamonem. Przez pierwszych kilka godzin po upieczeniu smakuje trochę jak wilgotny biszkopt, potem jest nieco cięższe, ale nadal bardzo smaczne. Zmieściłam w nim ponad kilogram jabłek ;).

Przepis pochodzi z Moich Wypieków, ale zrezygnowałam z dodawania orzechów włoskich.

Składniki ( na formę 35 x 23 cm): 

  • 1,5 kg całych jabłek
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • 1 szklanka mąki pszennej (1 szkl. = 250 ml)
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny lub masła
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Margarynę stopić, przestudzić (może być lekko ciepła).

Wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

Jajka ubić na puszystą pianę mikserem na najwyższych obrotach. Nadal miksując stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie już gęsta, należy wsypać mąkę i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie wlać rozpuszczoną margarynę i zmiksować na najszybszych obrotach. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie przykryć warstwą jabłek, przyprószyć cynamonem.

Piec około 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C, na termoobiegu.

Aby jabłka na wierzchu zbytnio się nie spiekły polecam przykryć ciasto arkuszem papieru do pieczenia przed wstawieniem do piekarnika i zdjąć go 10-15 minut przed końcem pieczenia.

Smacznego! :)

*** Przypominam o nowo powstałej galerii Waszych zdjęć na blogu. Więcej informacji tutaj.

 
5 komentarzy

Posted by w dniu Październik 8, 2012 w Ciasta, Ciasta z owocami

 

Tagi: , , , , , ,

5 responses to “Puszyste ciasto z jabłkami

  1. karto_flana

    Październik 8, 2012 at 6:54 pm

    Swietnie sie prezentuje :) Mam ochote na kawalek :)

     
  2. Agnieszka

    Listopad 23, 2012 at 9:35 am

    Zrobiłam i jest pyszne. polecam:)

     
  3. Ludwik

    Grudzień 9, 2012 at 2:43 pm

    Witaj Edyta
    Wypróbowałem to ciasto wyszło mi wyśmienicie tak mówiła moja żona cha cha,również zrezygnowałem z orzechów ale następnym razem spróbuje dać orzechy,pozdrawiam
    Ludwik

     
    • pysznapasja

      Grudzień 9, 2012 at 4:55 pm

      Bardzo mi miło :) że ciasto wyszło i że napisałeś. Pozdrawiam serdecznie! :)

       

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 60 other followers

%d bloggers like this: