RSS

Murzynek z jabłkami

11 paź

Naszukałam się dziś przepisu na to ciasto. Kryteria były takie: duża ilość jabłek, ciasto wilgotne i szybkie. I jest murzynek. Bardzo słodki, ale dzięki temu ma taką fajną skórkę. Bardzo smaczny :).

Przepis pochodzi od Edysi z bloga Przy kuchennym stole.
Trochę go zmodyfikowałam: 1) Dodałam jabłek ;). 2) Nie lubię posmaku sody, więc profilaktycznie częściowo zastąpiłam ją proszkiem do pieczenia. 3) Od orzechów robię sobie przerwę, a z braku rodzynek wrzuciłam posiekane suszone śliwki.

Składniki (do formy  o wymiarach 35 x 23 cm): 

  • 1,2 kg całych jabłek
  • 3 jajka
  • 2 szklanki cukru (1 szkl. = 250 ml)
  • 1,5 szkl. oleju
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 – 3 łyżeczki kakao ( u mnie były 2)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 10 suszonych śliwek lub garść rodzynek
  • dodatkowo: cukier puder do posypania

Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę.

W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek, cynamon i kakao.

Jajka zmiksować z cukrem. Stopniowo dodawać olej, miksując na najniższych obrotach. Na koniec dodać sypkie składniki i również powoli zmiksować.
Wmieszać jabłka i drobno pokrojone suszone śliwki.
Ciasto będzie bardzo gęste. Wyłożyć je do formy, wyrównać łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, na termoobiegu do „suchego patyczka” – około 50 minut.

Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.

Smacznego! :)

*** Przypominam o nowo powstałej galerii Waszych zdjęć na blogu. Więcej informacji tutaj.

About these ads
 
3 komentarzy

Posted by w dniu Październik 11, 2012 w Ciasta, Ciasta z owocami

 

Tagi: , , , , , , , ,

3 responses to “Murzynek z jabłkami

  1. Kasia

    Październik 11, 2012 at 5:35 pm

    Strasznie duzo cukru, ale ciasto wyglada na fajne. Zmniejsze ilosc cukru przynajmniej o polowe i zrobie :))

     
  2. krystyna jensen

    Październik 11, 2012 at 6:47 pm

    wyglada na bardzo apetyczne:-)))

     
  3. monia

    Listopad 3, 2012 at 4:11 pm

    Ja to ciasto znam jakoś „Śmieciarz” ;)

     

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 62 obserwujących.

%d bloggers like this: