RSS

Ciasto czekoladowe z owocami i galaretką

02 lis

To ciasto spodobało mi się już jakiś czas temu na stronie Dorotuś, skąd pochodzi przepis.

Ciasto jest naprawdę świetne, więc zachęcam do wypróbowania jeśli tylko macie mrożone owoce. Jest bardzo czekoladowe i jednocześnie przyjemnie cierpkie od owoców. Zresztą połączenie kilograma owoców, galaretki i gorzkiej czekolady niesmaczne chyba być nie może?
Sekret ciasta polega na przetrzymaniu go do następnego dnia – różnica w smaku jest ogromna. Ciasto lekko wilgotnieje i tworzy pyszną całość z owocami i galaretką.

Bardzo spodobał mi się również przepis na sam spód czekoladowy (tzn. bez owoców i galaretki). Z dwóch jajek urosło ogromne, wysokie ciasto. Myślę, że pokombinuję jeszcze kiedyś z tym przepisem eksperymentując z jakimś masowym przełożeniem.

Składniki ( na formę 28 x 36 cm):

  • 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mleka (1 szkl. = 250 ml)
  • 2 szklanki mąki pszennej ( 1szkl. = 250 ml)
  • 1 szkl. kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 140 ml oleju słonecznikowego (nieco ponad pół szklanki)
  • 1 szkl. kwaśniej śmietany 12 %
  • 0,8 kg – lub więcej różnych owoców – świeżych lub mrożonych, (np. truskawek, wiśni, porzeczek, jeżyn, malin, jagód) ***
  • 4 opakowania czerwonej galaretki: truskawkowe, wiśniowe lub malinowe
  • 1,5 litra wrzątku

*** mrożonych owoców nie rozmrażać

Mleko podgrzewać na wolnym ogniu. Do gorącego dodać połamaną czekoladę i podgrzewać od czasu do czasu miesząc, aż do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do wystudzenia.

Wymieszać suche skłądniki; mąkę, proszek, sodę i kakao.

Jajka ubić na jednolitą masę, w połowie ubijania dodając cukier i cukier waniliowy. Wlać śmietanę i olej, zmiksować. Dodać wystudzone mleko z czekoladą, ponownie zmiksować. Wsypać suche składniki, krótko ubić do połączenia składników.

Piec na termoobiegu, w piekarniku nagrzanym do 160  st. C, przez około 25-30 minut, do „suchego patyczka”. Odstawić ciasto do wystudzenia.

4 opakowania galaretki o tym samym smaku rozpuścić w 1,5 litra wrzątku. Kiedy zacznie tężeć, rozłożyć owoce na cieście i zalać galaretką.

Odstawić w zimne miejsce na około 24 godziny.

Smacznego! :)

*** Przypominam o możliwości zamieszczenia zdjęć Waszych wypieków w galerii na blogu. Więcej informacji tutaj.

About these ads
 
4 komentarzy

Posted by w dniu Listopad 2, 2012 w Ciasta, Ciasta z owocami

 

Tagi: , , ,

4 responses to “Ciasto czekoladowe z owocami i galaretką

  1. gin

    Listopad 10, 2012 at 6:55 pm

    Wspaniałe musi być połączenie czekolady i takiej ilości owoców :)

     
  2. aniaania

    Lipiec 10, 2014 at 7:34 am

    Ciasto cudowne nie za słodkie. Na pewno wykorzystam jako wkładkę do torów.

     
  3. Justyś

    Lipiec 19, 2014 at 10:09 am

    Świetny przepis :) tylko czy po takiej ilości kakao, ciasto nie będzie za twarde?
    Pozdrawiam :D

     
    • pysznapasja

      Lipiec 19, 2014 at 10:20 am

      Justyś, ciasto było miękkie i pulchne :) po prostu intensywnie czekoladowo-kakaowe w smaku. Pozdrawiam! /Edyta

       

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 60 obserwujących.

%d bloggers like this: