RSS

Szybki piernik z dżemem

04 lis

Widzę, że w związku ze zbliżającym się Bożym Narodzeniem zaczyna się już poszukiwanie przepisów na pierniki. Mi Święta wydają się jeszcze dość odległe, ale rozumiem: niektóre rodzaje ciasta trzeba zagnieść nawet na 6 tygodni wcześniej. Czyli właściwie już teraz.

Mam dla Was alternatywę: piernik bardzo szybki i bardzo łatwy. Przygotowanie go to kwadrans odmierzenia i miksowania składników, plus 40 – 45 minut pieczenia :).

Ciasto jest ciemne, korzenno – kakaowe, z dżemem śliwkowym i polewą z gorzkiej czekolady. Jest bardzo pulchne i miękkie, ale – co bardzo mi się podoba – nawet jeśli kawałek uchowa się nieco dłużej, ciasto nadal bardzo dobrze smakuje. Wystarczy przechowywać je pod folią.

Taki piernik piekę już od kilku (może kilkunastu) lat i zawsze wychodzi. Zdecydowanie to jeden z moich ulubionych przepisów. A znalazła go kiedyś moja Mama w jakimś babskim czasopiśmie.
Przez te kilka lat pojawiły się małe modyfikacje: więcej mleka (żeby był pulchniejszy), inny dżem, suszone owoce, polewa itp. Robiłyśmy go już ze wszystkimi rodzajami dżemu jakie były w domu, pożytkując najstarsze, zalegające w spiżarce przetwory.

Oczywiście możecie  zrezygnować z suszonych śliwek, dać inny dżem czy przelać ciasto do jednej dużej formy (ciasta spokojnie wystarcza na przeciętną formę o wymiarach 23 x 35 cm.). Kombinacji może być wiele. Jednak piernik, na który podaję Wam przepis jest dokładnie taki, jaki lubię najbardziej.
Drugie miejsce – po śliwkach – zajmuje wersja z dżemem wiśniowym, takim nierozgotowanym, z dużymi kawałkami owoców ;).

Składniki (na dwie formy keksówki):

  • 125 g margaryny (pół kostki)
  • 1 szklanka cukru (1 szkl. = 250 ml)
  • 2 jajka
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • 1 i 1/3 szkl. mleka
  • 1 słoik dżemu śliwkowego
  • kilka suszonych śliwek, drobno pokrojonych

na polewę:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła

Wymieszać suche składniki: mąkę,  przyprawę do piernika, sodę i kakao, odstawić.

Margarynę, cukier i jajka utrzeć łyżką lub zmiksować. Mieszając lub miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian po trochu mąki z dodatkami, mleka i dżemu. Mieszać do powstania jednolitej masy. Wmieszać suszone sliwki i przełożyć ciasto do keksówek.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C, na termoobiegu do „suchego patyczka” ( ok 40-45 minut).

Ciasto zostawić w blaszkach do wystudzenia. Zimne wyjąć z formy ułożyć na papierze do pieczenia, desce lub blacie, który może zostać pochlapany czekoaldą.

Do rondelka wrzucić połamaną na kawłki gorzką czekoladę i masło. Podgrzewać na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, od czasu do czasu mieszając. Ciepłą polewę rozsmarować na cieście: wierzch polewam z łyżki, boki smaruję nożem. Odstawić do zastygnięcia polewy.

Smacznego! :)

*** Przypominam o możliwości zamieszczenia zdjęć Waszych wypieków w galerii na blogu. Więcej informacji tutaj.

About these ads
 
23 komentarzy

Posted by w dniu Listopad 4, 2012 w Ciasta, na Boże Narodzenie

 

Tagi: , , , , , , ,

23 responses to “Szybki piernik z dżemem

  1. ppmyslowakuchnia.pl

    Listopad 4, 2012 at 9:58 pm

    Piernik z dżemem jest prosty i dobry:)

     
  2. ugotujmyto.pl

    Listopad 6, 2012 at 4:31 pm

    Jak sprawdzony to zapisuję do zrobienia:)!

     
  3. gin

    Listopad 11, 2012 at 5:12 pm

    Wyglada pyszniascie. Uwielbiam pierniki z powidlami :)

     
  4. Ferenczy

    Grudzień 7, 2012 at 11:48 am

    Jak byłam podlotkiem i miałam pierwszego chłopaka robiłam mu to ciacho :). Łatwe i smaczne. Teraz mam tylko prodiż… mam nadzieję, że wyjdzie O__O

     
  5. Aga

    Luty 14, 2013 at 9:50 am

    Czy mleko można spokojnie zastąpić wodą – a ciasto będzie tak samo smaczne?

     
    • pysznapasja

      Luty 14, 2013 at 1:39 pm

      Witaj Aga :), myślę że nie. Nie próbowałam, ale obawiałabym się zakalca.

       
  6. Aga

    Luty 14, 2013 at 3:48 pm

    Cóż, nie doczekałam się odpowiedzi na czas, a ciasto musiałam zrobić i wstawić do piekarnika. Wieczorem, jak dam radę, napiszę jak wyszło.

     
    • Aga

      Luty 16, 2013 at 11:19 am

      Ciasto wyszło znakomicie – posłużyło za torcik dla dwójki moich Walentynek. Zrobiłam je w czwartek po południu, a w piątek nie było po nim śladu. :)
      Na polanie ciasta z dużej tortownicy użyłam 2 tabliczek czekolady rozpuszczonych w połówce masła. Margarynę w cieście również zastąpiłam masłem, a mleko – wodą. Rewelacja!

       
      • pysznapasja

        Luty 16, 2013 at 11:29 am

        Aguś, cieszę się że wyszło z wodą mimo moich obaw! Rozumiem, że Walentynki się udały :).
        Margaryny i masła używam zamiennie.
        A co do odpowiedzi na czas to blog stanowi moje prywatne hobby i na wszystkie pytania odpowiadam po powrocie z pracy.
        Pozdrawiam serdecznie! Edyta :)

         
  7. Katarzyna

    Wrzesień 28, 2013 at 1:21 pm

    Fantastyczne ciasto! Polecam:)

     
  8. Agnieszka

    Październik 9, 2013 at 12:46 pm

    Niestety, zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, a ciasto ciagle jest nieupieczone w środku :/

     
    • pysznapasja

      Październik 9, 2013 at 2:56 pm

      Agnieszko,
      jeśłi wszytko było jak w przepisie – zwłaszcza ilość dżemu i temperatura piekarnika – to nie mam pomysłu gdzie może być problem. Robimy z Mamą ten piernik od lat, co najmniej kilka razy w roku i tylko raz trafił nam się zakalec, kiedy dałyśmy podwójną porcję dżemu ;).
      A inne Twoje ciasta są upieczone po czasie podanym w przepisie? Może pieranik zwyczajnie słabiej grzeje?

       
  9. Alicja

    Listopad 1, 2013 at 5:20 pm

    Fantastyczny przepis!!! Nie jestem fanką pierników, a ten zjadam ze smakiem:) już rozumiem dlaczego jest podany skład od razu na dwie formy, bo jedna znika w mgnieniu oka:))) pozdrawiam!

     
  10. Zdziśka

    Grudzień 2, 2013 at 10:37 am

    Czy można zamiast powideł śliwkowych użyć dżemy z czarnej porzeczki ? Pozdrawiam.

     
    • pysznapasja

      Grudzień 2, 2013 at 2:23 pm

      Ja próbowałam już z najróżniejszymi dżemami i zawsze piernik wychodził pycha :).
      A w przepisie podałam powidła śliwkowe bo właśnie one i dżem z ciemnych wiśni wg mojej rodzinki pasują najbardziej.
      Pozdrawiam serdecznie, Edyta :)

       
  11. Zdziśka

    Grudzień 2, 2013 at 2:51 pm

    Serdecznie dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Jutro zamierzam upiec ten piernik. Oczywiście zrobię z powidłami śliwkowymi bo wydaję mi się, że dżem z czarnej porzeczki / nie własnej roboty/ może pod wpływem temperatury okazać się za rzadki i ciasto wyjdzie nie takie jak bym oczekiwała. Mój pierwszy raz będzie jak w oryginalnym przepisie a z następnym wypiekiem poeksperymentuję.Życzę udanego popołudnia.

     
    • pysznapasja

      Grudzień 2, 2013 at 2:58 pm

      Jeśli kupujesz dżem to wybieraj taki z jak największą ilością kawałków owoców :). Powodzenia i czekam na relację jak wyszło! :)

       
  12. Zdziśka

    Grudzień 4, 2013 at 6:48 pm

    Oj wyszło, wyszło. Wszyscy degustujący zachwycali się jego smakiem, konsystencją i prośbą o udostępnienie receptury, której nie omieszkałam użyczyć. Jeszcze w tym tygodniu muszę sprawić ponownie ten wypiek a i w najbliższe święta nie może go zabraknąć wśród innych ciast. Serdecznie polecam przepis innym pasjonatkom wypieków. To ciasto nie może się nie udać. Mam piekarnik gazowy bez termoobiegu. Piekłam 60 min. w 180 st.C. do tzw. suchego patyczka. Dziękuję Edytko
    i łączę gorące uściski życząc dalszych inspirujących dzieł Twoich rąk. Nie raz będę tu zaglądać. Przepis już w kajecie. Ciepło pozdrawiam.

     
    • pysznapasja

      Grudzień 4, 2013 at 10:34 pm

      Zdzisiu, bardzo się cieszę! – że ciasto tak pysznie Ci wyszło i że tak reklamujesz moją stronę wśród znajomych ;)
      Spróbuj zrobić je kiedyś z dżemem z ciemnych wiśni, tylko takim, w którym naprawdę widać owoce.
      Czekam, na relacje z testowania kolejnych przepisów! :)
      Pozdrawiam, Edyta

       
  13. Iwona [Escapade Gourmande]

    Grudzień 8, 2013 at 3:18 pm

    Dziękuje za przepis! Chwalę się swoją wersją na moim blogu :)

     
  14. mike

    Grudzień 11, 2013 at 11:00 am

    zoltka odzielic od bialek,wszedzie piszecie razem a to blad. inaczej wychodzi zakalec!!!!!!!!!!!

     
    • pysznapasja

      Grudzień 11, 2013 at 2:29 pm

      piekłam to ciasto przynajmniej dziesiątki razy, nigdy nie rozdzielałam żółtek od białek i zakalca nigdy nie było. Komentarz uznaję za prowokację albo oznakę kiepskiego dnia… ;) Pozdrawiam, Edyta

       
  15. Gopelardo

    Czerwiec 15, 2014 at 12:10 pm

    Piernik to jedno z wielu moich ulubionych ciast. Wykorzystałem ten przepis po raz pierwszy, dodając powidła śliwkowe z Gomaru, które akurat miałem w spiżarni. Podałem to ciasto znajomym, które im bardzo smakowało. Brawo.

     

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 62 obserwujących.

%d bloggers like this: