RSS

Herbatniki przekładane masą serkowo-czekoladową

08 maj

Przepis na pyszny deser bez pieczenia: herbatniki przekładane masą z serka kanapkowego i gorzkiej czekolady. Bardzo proste i szybkie – świetne rozwiązanie w razie niespodziewanych gości lub na letnie upały, kiedy nie chce się nam już włączać piekarnika.

Ze względu na zbliżające się lato postaram się w najbliższym czasie poszerzyć kategorię ‚Ciasta bez pieczenia’ o kolejne przepisy :).

Według przepisu Oli z 2 smaków, z małymi modyfikacjami.

Składniki:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 250 g serka kanapkowego śmietankowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 16 herbatników
  • 4 łyżki mleka

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do metalowej miski. Miskę umieścić na małym garnku z małą ilością wrzątku – tak aby woda nie dotykała do dna miski. Podgrzewać garnek aż czekolada zupełnie się rozpuści. Odstawić ją do przestudzenia.

Do drugiego naczynia włożyć serek. Dodać cukier puder, miód oraz rozpuszczoną czekoladę. Ucierać masę widelcem aż będzie jednolita.

Przygotować małą formę lub deskę do krojenia (można wyłożyć je kawałkiem foli aluminiowej). 8 herbatników zamaczać kolejno w mleku i układać obok siebie (jak na zdjęciu). Wyłożyć na nie masę serkowo-czekoladową, wyrównać ją widelcem. Przykryć pozostałymi herbatnikami, również zamaczanymi w mleku. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić na 0,5-1 godz do lodówki, do schłodzenia i stężenia.

Deser podawać schłodzony, najlepiej pokrojony w mniejszą kostkę (każdy herbatnik podzielony na 2-4 części).

Smacznego! :)

*** Przypominam o możliwości zamieszczenia zdjęć Waszych dań w galerii na blogu. Więcej informacji tutaj.

About these ads
 
 

Tagi: , , , , , ,

3 responses to “Herbatniki przekładane masą serkowo-czekoladową

  1. Ashanti

    Maj 8, 2013 at 8:26 pm

    I ten serek śniadaniowy to taki typu philadelphia, czy bardziej jak serek homogenizowany?

     
    • pysznapasja

      Maj 8, 2013 at 8:38 pm

      Możesz użyć serka philadelphia, jest on jednak bardziej kremowy więc ciasto będzie po prostu wyższe. Albo ułóż o kilka więcej herbatników aby uzyskać tę samą wysokość.
      Ja użyłam takiego serka twarożkowego do kanapek. Powinnaś znaleźć go bez problemu pod nazwą „serek kanapkowy” :).
      Pozdrawiam, Edyta

       
  2. Madzik

    Maj 10, 2013 at 9:01 am

    wygląda pysznie :)

     

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 59 other followers

%d bloggers like this: