Pyszna Pasja

Blog kulinarny Edyty Pełka

Paszteciki z mięsem mielonym

Dojechaliśmy szczęśliwie.
Jestem w domu i zajadam się smakołykami przygotowanymi przez innych ;).

Mam już co prawda pewne plany kulinarne na najbliższy czas, ale na razie obiecany ostatnio przepis na paszteciki.

W przepisie na ciasto wykorzystałam recepturę ze strony Ugotuj.to.

Składniki:

  • 0,5 kg maki
  • 50 g drozdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 130ml letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 125 g masła
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • mała sucha bułka lub kromka chleba tostowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej

Farsz: Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać mięso, podsmażyć. Przełożyć na głęboki talerz lub do miseczki, doprawić, dodać namoczoną i rozdrobnioną bułkę lub chleb tostowy. Dobrze wymieszać.

Ciasto: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, rozpuścić w mleku. Przykryć papierowym ręczniczkiem, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, wmieszać szczyptę soli. Wlać wyrośnięty rozczyn, wymieszać łyżką. Dodać roztrzepane jajka,  wymieszać. Wyrabiać ciasto rękami, stopniowo dodając rozpuszczone i wystudzone masło. Uformować kulkę, oprószyć mąka. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 godz).

Rozwałkowywać ciasto na grubość ok 3 mm, kroić w prostokąty 5cm x 6-7cm, nakładać farsz i zawijać w ruloniki, zaklejając brzeg ciasta. Układać łączeniem na blasze wyłożonej papierem, robić delikatne nacięcia nożem, a następnie smarować paszteciki mlekiem.

Włożyć je do piekarnika nagrzanego do 50 st.C i zostawić na ok 15 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 st.C i piec do zarumienienia (ok 15-20 minut).

Smacznego! :)

*** Przypominam o możliwości zamieszczenia zdjęć Waszych dań w galerii na blogu. Więcej informacji tutaj.

4 comments on “Paszteciki z mięsem mielonym

  1. Olka
    Marzec 26, 2012

    Ale wyszły ładne i równiutkie. Na pewno pyszne.

  2. pysznapasja
    Marzec 27, 2012

    Dzięki Olka :)

  3. zmeczonazyciem
    Grudzień 17, 2014

    Chcę te paszteciki na święta, tylko takie zamknięte w pierogu. Jak wcześnie mogę je przygotować?Niedziela/poniedziałek? I jak przechowywać?

    • pysznapasja
      Grudzień 17, 2014

      Ja zwykle przygotowywałam je ok 2 dni wcześniej, układałam na talerzu i owijałam woreczkiem foliowym, albo sporo wczesniej i mroziłam. Możesz wstawić je na chwilę (krótką) do mikrofalii – lekko się ogrzeją i będą wydawały się świeższe. A do tego barszcz czerwony :)

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Marzec 26, 2012 by in Dania obiadowe, Wielkanoc and tagged , , , , .
Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 63 obserwujących.

%d bloggers like this: