Pyszna Pasja

Blog kulinarny Edyty Pełka

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana – lekko chrupiąca, nadziewana ryżem i mięsem. Bardzo smaczna. Idealna jako samodzielne danie, nie wymagające dodatków. I ładnie się prezentuje :).

Nie wymaga dużo czasu spędzonego „w garach”, ale dusi się nawet do 2 godzin więc lwpiej uzbroić się w zajęcie, które pozwoli na zajrzenie do papryk co jakieś 20-30 minut.

Przepis „poskładałam” sama po przeczytaniu kilku receptur z forów i portali kulinarnych. Najbardziej wzorowałam się na przepisie ze strony Wielkie Żarcie.

  • 3 duże papryki
  • 30-40 dag wieprzowego mięsa mielonego
  • 2 torebki suchego ryżu
  • 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • 3 kostki rosołowe lub warzywne
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5- 10 dag sera zółtego w kostce lub w plastrach
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone, przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą do mięsa mielonego. Podsmażyć.

W międzyczasie ryż wsypać do rondelka, zalać bulionem z kostki rosołowej rozpuszczonej w 1 szklance wody. Gotować, mieszając, do momentu gdy ryż wchłonie wodę. Dodać podsmażone mięso z cebulą i czosnkiem, przecier pomidorowy, trochę startego sera (ja dodaję zwykle ok 2 łyżek). Wymieszać, przyprawić bazylią i oregano.

Papryki dokładnie umyć, osuszyć. Delikatnie ściąć wierzch papryk (zostawiając ogonki), usunąć ziarenka. Następnie wypełnić papryki farszem, przyłożyć go resztą żółtego sera (można położyć całe plasteki) i przykryć ściętymi wierzchami.

Wybrać garnek lub rondel o grubym dnie. Wlać gorącą wodę, do wysokości 3-4 cm. Rozpuścić w niej dwie pozostałe kostki rosołowe, włożyć papryki ogonkami do góry (tak aby nie miały możliwości przewrócenia się). Dusić na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, ok 1,5-2 godz. Nie mieszać! Co pół godziny poruszyć delikatnie całym garnkiem.

Smacznego! :)

*** Przypominam o możliwości zamieszczenia zdjęć Waszych dań w galerii na blogu. Więcej informacji tutaj.

31 comments on “Papryka faszerowana

  1. b.n.
    Sierpień 17, 2012

    A może prościej i pyszniej… ja robię tak:z papryki odkrawam „czapeczki” wyciągam gniazda nasienne, krążki wokół ogonka kroję na kawałeczki byle jakie. Cebulkę i te kawałeczki szklę na bardzo małej ilości oleju.W międzyczasie mięso mielone rozbełtuję w dużej ilości wody!-wlewam to wszystko do podsmażonej cebulki ze ścinkami paprykowych skrawków, doprawiam solą,pieprzem, Vegetą, i koniecznie odrobiną cukru (duszą smaku ) i nie bujcie się ,że rzadkie… jak „rozbełtane mięsko dostanie bladego kolorku-czyli się ścięło dosypuję ryż (ten z woreczków) i onże wchłonie cały smak i nadmiar wody.-Farsz gotowy i ma zaletę najważniejszą zero roboty a efekt można ocenić natychmiast-czegoś brakuje -dodać,czegoś za dużo -dolać wody i dosypać ryżu (ja osobiście wolę mało ryżowe-bardziej mięsne).No a teraz w te „puszki ” paprykowe nałożyć to cudo i w piekarnik lub nawet na kuchnię w brytwance.Podlewamto wodą gorącą z olejem przykrywam-w przeciwnym razie wyschnie zanim zmięknie i się upiecze.Za 30-minut w temp ok.150-175 -Papryka miękka w tej wigotności i jeszcze 10 min ok.200 stopni i cudownie przypieczona i pachnąca.
    A teraz uwaga podaję ją samą (w końcu tam jest trochę ryżu) z…ze śmietaną (taką zwyczajną ogólnie dostępną w pojemniczkach)! Bez sosów.

  2. b.n.
    Sierpień 17, 2012

    No…jak zamiast ” …bójcie się…” będę się popisywać …bujcie..Nie wiem jak to zrobiłam ale wstyd mi. Przepraszam.

  3. szamil
    Sierpień 18, 2012

    Pichcą się! :D aa.. i jestem facetem! ;-)

    • pysznapasja
      Sierpień 19, 2012

      Szamil, pisz jak poszło! :)

      • szamil
        Sierpień 21, 2012

        Udało się oczywiście! Zostało trochę farszu to zrobiłem jeszcze cukinię, podduszaną na patelni również z serem. Polecam! Jednak na pewno dużo lepsze by były z piekarnika, ale też był smaczne! Pozdrawiam!

      • pysznapasja
        Sierpień 22, 2012

        W ogóle to bardzo się cieszę, że wypróbowałeś przepis. A chyba jeszcze bardziej, że komentujesz na blogu: ten przepis ma codziennie kilkaset wyświetleń, a nikt nie pamięta pochwalić się co z tego wyszło ;)
        Pozdrawiam i do usłyszenia mam nadzieję!

  4. Monika
    Sierpień 22, 2012

    Miałam swój przepis na paprykę faszerowaną ale bez sera, a że robię również pomidory faszerowane z serem to postanowiłam poszukać przepisu na papryczkę właśnie z serem.
    Jutro robię te papryczki, tylko z małą modyfikacją, zamiast mięska mielonego daje łopatkę pokrojoną w kosteczkę. Moja rodzinka tak woli i ja sama również. ;) Z mięsa mielonego lubi sporo wody wypłynąć i nie jest to później zbyt smaczne dlatego ta mała zmiana.
    Pochwalę się jutro co wyszło. :)

    • pysznapasja
      Sierpień 22, 2012

      Super, czekam :)
      A powiedz mi co robisz z pomidorami: pieczesz w piekarniku czy dusisz?

      • Monika
        Sierpień 24, 2012

        Papryczki wyszły super! Zawsze zapiekałam je w piekarniku a tym razem zrobiłam tak jak u Ciebie w przepisie i wyszły super. :)
        Pomidory piekę w piekarniku, nadziewam gorącym farszem i wstawiam do rozgrzanego piekarnika dosłownie na parę minut żeby pomidorki się ugrzały ale nie rozleciały.

  5. KulinarnaJa
    Sierpień 25, 2012

    Bardzo dobre, polecam!

  6. iwanos
    Sierpień 28, 2012

    Kupiłem papryczki żółte bo są ponoć dietetyczne, choć dietę mam głęboko w dupie, ugotowałem ryż przełożyłem mięchem ale tak solidnie, wypatroszyłem papryki, nadziałem je farszem i heja na parnik. Ludzie z ostrym sosem smakują wyśmienicie. Ryż przeszedł smakiem papryki. Paprka zmiękła może trochę za bardzo ale stwierdzam że lepsza jest dobrze uparowana. Ogólnie danie naprawdę zajebiste i smaczniaste

  7. Marzena
    Wrzesień 7, 2012

    Witaj mam paprykę jutro spróbuję Twój przepis ;):):):):):) .

    • pysznapasja
      Wrzesień 7, 2012

      Powodzenia! i pochwal się zdjęciem albo przynajmniej komentarzem :)

  8. sylwia
    Wrzesień 9, 2012

    robiłam po raz pierwszy i są boskie …..nic bym nie zmieniła w tym przepisie. Co więcej stałam się częstym gościem na tym blogu i korzystam z przepisów. Proste i pyszne. Dziękuję bardzo

    • pysznapasja
      Wrzesień 10, 2012

      Dziękuję Ci ślicznie: za ten komentarz, a jeszcze bardziej za częstsze odwiedziny :) super mieć stałych czytelników :D

  9. Madzia
    Wrzesień 12, 2012

    powiedz mi czy ten ryz wsypany do rondelka ma być jeszcze nie ugotowany, czy już trochę podgotowany?? jutro robię kolację dla mojego faceta( z okazji 3letniej rocznicy) i bardzo chcę żeby wyszło.

    • pysznapasja
      Wrzesień 12, 2012

      Ryż wsypujemy suchy/rurowy, z torebki.
      Brzmi fajnie, trzymam za Ciebie kciuki :)

  10. Madzia
    Wrzesień 12, 2012

    a ile zużyłaś torebek ryżu na 3 papryczki?

  11. Madzia
    Wrzesień 12, 2012

    oj, wybacz napisałaś już ile czego trzeba dać na początku:) to już wszystko wiem:)

  12. Marzena
    Wrzesień 15, 2012

    RobiłaM Twoją papryczkę wyszła wyśmienicie ;):):) Polecam

  13. bogi
    Wrzesień 27, 2012

    a ja zrobiłem dzisiaj. I teraz się duszą. No i też jestem facetem. No i żeby nie łóżko i te cholerne gary do mycia… to na co mi baba

    • pysznapasja
      Wrzesień 27, 2012

      a gdyby nie baba to skąd miałbyś przepis na te papryki? :P

      • wlodomur
        Wrzesień 28, 2012

        wlaśnie skończyłem smakowanie,zapach, smak super,każdy przepis ma to do siebie,że można go modyfikować,mniej więcej robiłem to samo,ale bez sera i użyłem paprykę żółtą bo w warzywniaku była najświeższa i co dużo mówić tańsza od czerwonej.pozdrawiam,ponadto do farszu dodalem nieco chili

    • Wędzony
      Październik 2, 2012

      Kup zmywarkę, Gary same się zmyją…

  14. Leg
    Wrzesień 28, 2012

    Podobnie jak wlodomur zmodyfikowalem przepis.Farsz zrobilem pikantny poniewaz uwiebiam ostra kuchnie.Do cebuli i czosnku dodalem papryczke czeresniowa i chilli wlasnego chowu a zamiast kostki rosolowej uzylem kostke miesna.Farsz nadzialem w papryke zolta i czerwona z wlasnej hodowli.Musze przyznac bez bicia,ze z zolta papryka to danie jest o niebo lepsze (uprawe papryczek traktuje jako wiosenno,letnie hobby).Ograniczylem czas duszenia do jednej godziny.Papryka byla miekka i nie rozpadala sie.Do tak wykwintnego dania polecam jako dostawke gotowana na parze zielona fasolke szparagowa bez dodatkow oraz lamke czerwonego,wytrawnego wina (dzisiaj akurat Casa Miriam z Argentyny).Zona byla zachwycona dzisiejszym obiadkiem.Jutro na grzyby i w niedziele kolejne dania ,tym razem z sobotnich,lesnych zbiorow.

  15. Mieczysław
    Październik 2, 2012

    Ja również zmodyfikowałem przepis. Zamiast kostki dodaję wędzony boczek – prawdziwy nie ze sklepu

  16. Olaaa
    Styczeń 22, 2013

    Powiem jedno… PYCHA!!!!!!!!!!

  17. elwira
    Luty 1, 2015

    Przygotowalam składniki , zaraz będę faszerowała . W składnikach jest m.in. : 1 cebula i 1 celuba – czy chodzi o jedna cebulę , a druga , celuba , wpisała się omyłkowo?
    O efekcie napiszę…

    • pysznapasja
      Luty 8, 2015

      Omyłkowo, przepraszam.
      Niestety komentarz trafił automatycznie do spamu i zobaczyłam go dopiero teraz.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Maj 15, 2012 by in Dania obiadowe and tagged , , , , .
Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 63 obserwujących.

%d bloggers like this: