Pyszna Pasja

Blog kulinarny Edyty Pełka

Sernik z brzoskwiniami na kakaowym spodzie

Pyszny – wilgotny, lekko kremowy, na mocno kakaowym cieście. Pełen kawałków brzoskwiń. Zachwycił naszych wczorajszych gości :). Zdecydowanie polecam!
…A dla mnie pozostanie już sernikiem urodzinowym, ponieważ pierwszy raz piekłam go w Danii na urodziny mojego P :). Specjalnie przywiozłam twaróg z Polski ;).

Przepis z portalu Ugotuj.to.

Ilość składników odpowiednia na dużą formę – najlepiej o średnicy 26 cm.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 40 g kakao
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 1 jajko
  • 200 g masła

Masa serowa:

  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • cukier waniliwoy
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 kg twarogu sernikowego (mielonego)
  • sok z 1 cytryny
  • 1 puszka brzoskwiń

Wszystkie składniki ciasta zagnieść – ręcznie lub hakami do ciasta. Wstawić na pół godziny do zamrażalnika.
Po tym czasie wylepić 3/5 ciasta dno formy, nakłuć środek widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 10 minut. Przestudzić.

Przygotować masę serową: jajka zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, sok z cytryny, proszek budyniowy oraz stopione i wystudzone masło. Zmiksować do połączenia składników.
Wylać połowę masy serowej na podpieczony spód, ułożyć pokrojone w kawałki brzoskwinie. Zalać pozostałą masą i wyłożyć resztę brzoskwiń. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.

Piec 50 – 60 minut w temperaturze 180 st. C. Ustawić funkcję termoobiegu, pod koniec pieczenia zmienić na opiekanie od góry.

Podawać mocno schłodzony.

Smacznego! :)

*** Przypominam o możliwości zamieszczenia zdjęć Waszych wypieków w galerii na blogu. Więcej informacji tutaj.

3 comments on “Sernik z brzoskwiniami na kakaowym spodzie

  1. mojetworyprzetwory
    Maj 21, 2012

    Przepysznie i pięknie się prezentuje!

    • pysznapasja
      Maj 21, 2012

      Dziękuje!
      Właśnie podglądam Twój rocznicowy torcik na Fb ;) Piękny! i inne albumy też :)

  2. Kasia
    Marzec 9, 2015

    sernik na baaardzo kakaowym spodzie, mało słodki – akurat miałam budyń bez cukru. robi się go praktycznie jedną ręką! NAJLEPSZY NAJPROSTSZY sernik na świecie! Po prostu idealny. Następnym razem spróbuję zrobić go z wiśniami.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Maj 20, 2012 by in Ciasta, Serniki, Wielkanoc and tagged , , , , .
Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 63 obserwujących.

%d bloggers like this: