Pyszna Pasja

Blog kulinarny Edyty Pełka

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

W związku z pogodą za oknem mam dla Was przepis na coś ciepłego: gulasz wieprzowy z pieczarkami i marchewką. Lekko pikantny, pachnący cebulką.
Nam najbardziej smakuje z ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Składniki: 

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego gulaszowego
  • 20 – 30 dag pieczarek
  • 2-3 duże marchewki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Warzywa obrać i umyć. Pokroić: cebulę i czosnek drobno, marchew na małe podłużne kawałki (ok 1-1,5 cm), pieczarki na duże kawałki. (Nie sugerujcie się ilością warzyw na zdjęciach – tym razem robiłam gulasz z większej porcji).

Marchewkę obsmażyć na patelni, dodając łyżkę oleju.
Cebulę, czosnek i pieczarki wrzucić do rondla. Wlać 2 łyżki oleju. Dusić pod przykryciem, aż cebula się zeszkli. Dodać podsmażoną marchewkę, dalej dusić.
Mięso pokroić w kostkę o wymiarach ok 1 x 1 cm. Obsmażyć na patelni, na 2 łyżkach oleju. Kiedy woda odparuje i będzie już gotowe, obtoczyć je na patelni w 2 łyżkach mąki. Przełożyć do garnka z warzywami. Zalać bulionem z kostki rosołowej rozpuszczonej w 1,5 szklanki wrzątku. Całość wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Dusić na najmniejszym ogniu przez 1- 1,5 godziny (im dłużej, tym lepiej), od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy.

Smacznego! :)

*** Przypominam o możliwości zamieszczenia zdjęć Waszych dań w galerii na blogu. Więcej informacji tutaj.

About these ads

8 comments on “Gulasz wieprzowy z pieczarkami

  1. Ania
    Październik 30, 2012

    pysznie się prezentuje:)

  2. Konrad
    Luty 24, 2013

    Zrobiłem według tego przepisu i wyszedł bardzo dobry gulasz, polecam!

  3. Pingback: Placek po węgiersku. Sobota w domu. | Pyszna Pasja

  4. yzoja
    Maj 31, 2013

    Pyszny przepis ;) jak dodałam kostkę wołową to nawet przyprawy były niepotrzebne!

  5. Patrycja
    Wrzesień 3, 2013

    Przepyszny gulasz :) od dzisiaj chyba moj ulubiony !

  6. Pati
    Luty 25, 2014

    Nie dnia w tygodniu żebym nie zrobiła tego gulaszu! Jest naprawdę pyyyyszny! Nawet chłop chwali :D

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Październik 30, 2012 by in Dania obiadowe and tagged , , , , , .
Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 63 obserwujących.

%d bloggers like this: